HTML

Hirdetés

Nyomdai termékek elkészítése a tervezéstől a kivitelezésig a névjegytől a prospektuson át a könyvig. Reklámanyagok, pólók, plakátok, autódekorációk, molinók nyomtatása.
+36-20-262-3311

Friss topikok

Linkblog

2010.02.22. 13:12 varnorbert

Papír

Címkék: papír

  A kilencvenes években örvendeztünk, hogy az egyre jobban terjed a számítástechnika, az Internet, az e-mailek, hiszen így egyre kevesebb papírt fogunk használni az irodákban. Ehelyett évről évre növekszik a felhasznált papír mennyisége. Az ósdi stencil gépeket kiváltották a fénymásolók, multifunkcionális nyomtatók, szkennerek. S bizony egy európai polgár havonta 20 kg papírt használ el. Ami rengeteg.

A teljes papírfogyasztás 48 százalékát a csomagolás emészti fel, nyomtatás és írás céljára pedig 30 százalékot használunk el. S ott vannak még a toalettpapírok, papírzseb kendők, kéztörlők.

Miből lehet előállítani egy kg. Papírt? Egy kilogramm PAPÍR készítéséhez 2-3 kg oxigént adó fa, 350-700 liter víz és 8 kilowattóra energia szükséges.Fontos-e a szelektív hulladékgyűjtés? Egy adalék: egy tonna újrapapírral,16-17 fa kivágását lehet meggátolni. Egy fa évente átlagosan kb. 6 kg szén-dioxidot von ki a légkörből. 

Meg kellene persze vizsgálni, hogy egy tonna újrapapír gyártása mennyi szén-dioxidot használ fel.

 

Mi a megoldás? Ésszel élni. Életünket már nem tudjuk papír nélkül élni, de élhetnénk okosan, minél kevesebb papír felhasználásával.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nyomdaipar.blog.hu/api/trackback/id/tr231780734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása