HTML

Hirdetés

Nyomdai termékek elkészítése a tervezéstől a kivitelezésig a névjegytől a prospektuson át a könyvig. Reklámanyagok, pólók, plakátok, autódekorációk, molinók nyomtatása.
+36-20-262-3311

Friss topikok

Linkblog

2010.02.22. 16:24 varnorbert

Vízjelképzés a merítőszitán

Címkék: papír

Az európai papírkészítés kezdetén (1282) már alkalmaztak vízjelet. Kialakulásához a fémhuzalos merítőszita használata vezetett. Valószínűleg a szitára került idegen anyag, vagy a szita kötőhuzaláról elszabadult szabálytalanul elhelyezkedõ huzatrésznek a papírban megjelenõ negatív (világos) képe keltette fel a figyelmet a megkülönböztető jelzések lehetőségére. A szitára erősített, vékony huzalból kialakított rajzok, betűk, jelképek, címerek használatával a papírban lévõ világosabb jelekből jól fel lehetett ismerni a malom, a mester, vagy a tulajdonos kilétét. A vízjel egyben védjegyként is szerepelt. A vízjel különösen a kiváló minõségû papírt elõállító mûhelyek érdekeit védte. Egyes papíroknál a vízjel és az évszám alkalmazását is előírták.   
A jelentős értékeket képviselõ értékpapíroknál a nehezebben hamisítható árnyalt vízjel használata jelent nagyobb biztonságot. A merítőszita felületét domború relieffel préselik, így ha a papírpép a szitával jut kapcsolatba, ott vékonyabb-vastagabb rétegben rakódik le és a kész papírnál plasztikus érzetet keltve sötétebb-világosabb képben jelenik meg a relief domború képe.  

Forrás:artpaper.freeweb.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nyomdaipar.blog.hu/api/trackback/id/tr651781250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása