HTML

Hirdetés

Nyomdai termékek elkészítése a tervezéstől a kivitelezésig a névjegytől a prospektuson át a könyvig. Reklámanyagok, pólók, plakátok, autódekorációk, molinók nyomtatása.
+36-20-262-3311

Friss topikok

Linkblog

2010.03.04. 14:37 varnorbert

E-book és a Kindle lesz a nyomtatott könyv végzete?

Címkék: könyv

Nagyobb hírportálok már napokkal ezelőtt beszámoltak, hogy az Amazon több e-bookot adott el, mint papíralapú könyvet. A szombaton nyilvánosságra hozott adatok ezt igazolták is.
"Köszönettel tartozunk az ügyfeleinknek, mivel a Kindle-t a vállalat történetének legnépszerűbb ajándéktárgyává tették" - jelentette ki Jeff Bezos, az Amazon.com alapítója és vezérigazgatója.

 

Az Amazon nem árulta el, hány darabot adott el az e- könyv-olvasóból, csak annyit közölt, hogy a november 15. és december 19. közötti időszakban ez volt a legkeresettebb termék az elektronikus cikkek kategóriájában.

 

Mi is valójában ez a termék, ami könnyen lehet a nyomtatott könyv egyik sikeres utódja?

 

„ …… A Kindle az Amazon könyvkereskedő vállalat saját gyártású, önálló márkás digitális könyvolvasója. Úgynevezett E-Ink (mint elektromos tinta) kijelzője szürkeárnyalatos képeket tud megjeleníteni, a képváltás nem valami gyors; a kütyü tulajdonképpen semmi másra nem jó, mint szöveg megjelenítésére.

 

Európában nem elérhető az Amazon Whispernetje, újságokat se töltethetünk le vele a netről, de azért bőven lehet mit csinálni a Kindle-lel. Egyrészt USB-n áttöltögethetők rá az olvasnivalók. Ha nincs pénzünk kultúrára, akkor ingyenes konverziós programok tömkelege áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy a bármilyen formátumú neten talált, vagy - legyünk jóhiszeműek - otthon begépelt, bescannelt szövegből PDF vagy txt legyen.

 

Az E-Ink kijelző nagy előnye, hogy gyakorlatilag csak újratöltéskor fogyaszt áramot. Netkapcsolat nélkül akár két hétig olvasgatható feltöltés nélkül a Kindle - nem valószínű, hogy pont akkor merüljön le a villanyos könyv, amikor mondjuk, Stephen King egyik vámpírfarkasembere épp a gyanútlan főhős felé oson a bozótban.
Háttérvilágítás nincs, viszont a szöveg nagyon kontrasztos. Sokkal jobb természetes, vagy akár villanyfénynél Kindle-t olvasni, mint monitort. Az is nagyon szimpatikus, hogy ha leteszem egy pillanatra a könyvet, nem kell bootolásra várni, amikor újra kezembe veszem - az oldal ott marad nyitva, ahol hagytam…” 

 

Természetesen egy másik világcég teljesen más megközelítésben látja a digitális technológia és a könyvgyártás jövőjét.

 

A Google megállapodást kötött az Espresso Book Machine forgalmazóival, az On Demand nevű céggel, amelynek értelmében akár kétmillió régi, nyomtatásban már nem megtalálható, szabad szerzői jogú könyv kelhet új életre. Az Espresso Book Machine egy olyan mini-nyomda, amely egymaga végzi el néhány perc alatt egy könyv kinyomtatásával és bekötésével járó teljes munkát. Egyelőre két millió könyvről van "csak" szó, ám, ha egyszer megszületik a Könyvmegállapodás, nemcsak ezek a régi könyvek, hanem rengeteg, homályos szerzői joggal rendelkező, vagy a kiadó által engedélyezett régi könyv kerülhet nyomtatásba.

 

"Azért indítottuk a Google könyvkereső szolgáltatását, mert meggyőződésünk, hogy bárkinek, bárhol és bármikor meg kell, hogy legyen a lehetősége arra, hogy felfedezze, a történem és a kultúra remekműveit. Ugyanakkor tudjuk, hogy a digitális könyvek olvasása bár nagyon élvezetes tevékenység, mégis van, hogy az olvasóknak szükségük van a kézzelfogható műre, a könyvre magára" - mondta a Google Books termékmenedzsere, Brandon Badger.

 

Lehet ezt a döntést visszalépésnek elkönyvelni, hiszen a digitális könyvpiac pont, hogy a nyomtatással járó horribilis összegektől való megszabadulás forradalmát hirdeti, ám a Google-nél pontosan tudják, hogy az emberek sosem fognak lemondani a könyvekről, a könyv, mint tárgy szeretete örök, és bár egyelőre szerényebb minőségben - ám a klasszisokkal olcsóbban, mint a nagyok -, de készek kiszolgálni ezt az igényt is.

 

Hogyan fogja a nyomtatott könyv fenntartani magát, nem tudjuk. De az már látni lehet, hogy minden technológiai fejlődés mellett igenis szükség lesz a hagyományos nyomdai előállítású könyvekre.

 

Forrás:magyarnyomdasz.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nyomdaipar.blog.hu/api/trackback/id/tr991808720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása