HTML

Hirdetés

Nyomdai termékek elkészítése a tervezéstől a kivitelezésig a névjegytől a prospektuson át a könyvig. Reklámanyagok, pólók, plakátok, autódekorációk, molinók nyomtatása.
+36-20-262-3311

Friss topikok

Linkblog

2010.02.22. 16:27 varnorbert

A természet segítsége

Címkék: papír

 A papír iránt fokozódó igény és az ehhez szükséges megfelelõ mennyiségû rongy hiánya más nyersanyagok keresésére késztette a tudósokat. Réaumur francia fizikus és zoológus (1683-1757) a természettudományi kutatásai közben figyelt fel a darazsak életére, ezen belül a darázsfészekre. Mikroszkópon megfigyelve azt észlelte, hogy finomra rágott növényi szálakból, vékony faszilánkokból áll össze a hatszögletû sejtekbõl épített bölcsõde (a darázs petéinek elhelyezési és kikelési kamrácskái). Ezt összehasonlította a papírral és a kettõt nagyon hasonlónak találta. A tapasztaltakból kiindulva a fát a zsebkésével nagyon vékony szilánkokká hasogatta, összekeverte rongyzúzalékkal, s papírt készített belõle.   
130 évvel késõbb Keller Gottlob német technikus 1845-ben tökéletesítette a fa közvetlen felhasználását. Köszörûvel koptatta el a fát, aminek eredményeként az egyenletes részecskékbõl álló anyagot, a facsiszolatot kapta. Ez már alkalmas volt a rongyzúzalékhoz, vagy a használt papírból készített papírpéphez adagolva a papírkészítéshez. Ez lett a késõbb mindjobban elterjedt és még ma is használt fatartalmú papír fontos alkotórésze.   

Forrás:artpaper.freeweb.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nyomdaipar.blog.hu/api/trackback/id/tr161781261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása