HTML

Hirdetés

Nyomdai termékek elkészítése a tervezéstől a kivitelezésig a névjegytől a prospektuson át a könyvig. Reklámanyagok, pólók, plakátok, autódekorációk, molinók nyomtatása.
+36-20-262-3311

Friss topikok

Linkblog

2010.02.22. 16:18 varnorbert

A fekete művészet. A papír és a nyomdászat

Címkék: papír

A papírkészítés rendkívül gyors elterjedését a nyomdászat technikai fejlődése indította el. Bár Kínában Pi Seng kovács már a XI. században feltalálta a mozgatható betűkből összerakott szöveg nyomtatását (míg addig csak kőbe, vagy fába vésett képeket, szöveget tudtak papírra nyomtatni) nem tudott akkor elterjedni. Pi Seng az agyagból készített betűket a kiégetés után gyantával vaslemezre ragasztotta és ezzel nyomtatott. Tekintve azonban, hogy a kínai nyelvjárásoknál szóképekbõl áll a szöveg, ezenkívül sok a nyelvjárás (3000-30000 szóképig rengeteg változat szerepel), így a kiszedésük rendkívül körülményes volt, ez akadályozta az akkori elterjedését.   
Európában a betűkbõl összeállítható szavak kiszedését - az addigi fatáblákba való vésés helyett - Gutenberg mainzi aranyműves vezette be. Ezzel a módszerrel 1475-ben már nagyon szép nyomatokat állított elõ. A különböző egyházi és világi röpiratok, nyomtatványok, könyvek igen gyorsan elterjedtek, ami magával hózta az írás-olvasás tudásának gyorsabb elsajátítását, a művelõdés általános elõrehaladását.   
A több nyomat, könyv természetszerűleg igényelte a több papírt, segítve ezzel a papírkészítés és gyártás gyors fejlődését.  

Forrás:artpaper.freeweb.hu 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nyomdaipar.blog.hu/api/trackback/id/tr851781233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása